De 5 lekkerste tapas van Barcelona
Eén van de fijnste elementen van je vakantie in Barcelona? Het goddelijke eten! Mocht je door de bomen het bos niet meer zien of van wat voorpret willen genieten: wij zetten de vijf meest onmisbare tapas van Barcelona vast voor je op een rijtje. Eens kijken welke je als eerste gaat eten….
5. Patatas Bravas
Het Catalaanse dieet is behalve erg lekker ook nog eens gezond en gevarieerd, met veel groente en vis.
Barcelonezen zijn dol op aardappelen, dus op vijf: patatas bravas ook wel papas bravas.
Gebakken aardappeltjes met saus. Patatas bravas vind je op bijna elk menu, maar veel barretjes gebruiken diepvries aardappelen. Tsk, tsk! Wij willen alleen de beste bravas, dus raden we Bar Calders in San Antoni aan of Bar Tomás in Sarrià.
4. Bacalao
Bacalao is gezouten, gedroogde kabeljauw. Vroeger, voordat iedereen een koelkast had, was dat reuze handig, want dan kon je de vis langer bewaren. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, maar in Noord-Spanje vinden ze het gewoon lekker. Wij ook trouwens! Een typische bacalao tapa is bijvoorbeeld Bolas de Bacalao Frito. Gefrituurde bacalao balletjes. Mjum.
Boek nu deze fantastische aanbieding midden in het historische centrum van Barcelona!
3. Aceitunas (Olijven)
De derde plaats is voor aceitunas, olijven. Ieder dorp in Spanje heeft zo zijn eigen manier om olijven te bewaren en ook de soorten zijn verschillend. We zaten een keer in een bar bij een discussie over de lekkerste olijven: “die uit mijn dorp zijn de lekkerste!” riep de ene man. “Niks daarvan, in mijn dorp, daar gebruiken we de lekkerste kruiden” zei een andere man. Het bleef gezellig, maar het werd wel een gepassioneerde discussie. Tot de barman zei: “Jongens, dit is mijn bar, dus de olijven uit míjn dorp zijn het lekkerst”. Daar hadden we het allemaal maar mee te doen! Let bij de olijven op dat ze er rommelig uitzien, met de pitten er nog in. Dan is de kans groot dat ze daadwerkelijk uit het dorp van de kroegbaas komen. Lekkere olijven hebben ze bij Bodega Armando in El Raval en Morro Fi in L’Eixample.
2. Pintxos
Op twee: Pintxos, oftewel prikkertjes. De pintxo komt eigenlijk uit Baskenland en als je echt los wil gaan dan raden we je aan om naar San Sebastian of Bilbao te gaan om daar de echte pintxo te proberen. Daar is dit gerechtje, een stukje brood met daarop iets lekkers, samengehouden met een houten prikker, verheven tot een kunstvorm. Barcelona heeft deze heerlijke veelzijdige snack omarmd: zo eenvoudig, zo lekker! De pintxos staan meestal voor je uitgestald, dus je kunt zelf kiezen of je vlees, vis, groente of een combi wil. Voor de lekkerste pintxo ga je toch naar een Baskisch café, zoals El Pintxo de Petritxol of Bilbao Berria.
1. Pan con tomate
Met stip op één: pan con tomate of in het Catalaans pa amb tomàquet. De allereerste keer dat ik in Barcelona was kreeg ik als ontbijt een bord vol knapperig brood met een dikke laag tomaat, olijfolie en knoflook. Ik nam me direct voor naar Barcelona te verhuizen en voortaan altijd zo te ontbijten…. Dat bleek in Nederland lastiger – collega’s en huisgenoten vinden het niet altijd leuk als je naar een wandelende knoflookteen ruikt – maar ik heb altijd een zwak gehouden voor dit simpele, maar o, zo zalige gerecht. Aanraders: Bar Pla in het Barri Gòtic of Can Recasens in Poblenou.
Wat is jouw aanrader? Hebben we een belangrijke tapa over het hoofd gezien? Laat het ons weten!
Leave a Reply