Nummer 5: carnixulla
Of je worst lust? Nou zeker! Deze gedroogde worsten worden al sinds de tijd van de Romeinen op Menorca gemaakt. Ja, ook die vierden vakantie op Menorca. Carnixullas zijn lang en dun en er zitten stukjes bacon in. Hadden de Romeinen dan al bacon? Jazeker, volgens bacon bestaat al meer dan 4000 jaar! Carnixullas zijn heerlijk voor bij de borrel.
Nummer 4: Oliaigu
Een koude tomatensoep met olijfolie, knoflook en paprika. Zelf noemen de Menorcanen hun Oliaigu het mooiere zusje van de van oorsprong uit Andalusië stammende gazpacho, die andere koude, Spaanse tomatensoep. Ons maakt het het niks uit, lekker is lekker. Oliaigu heeft als bijkomend voordeel dat het licht te verteren is als het warm is. De Menorcanen aten dit traditioneel als ontbijt. Tegenwoordig wordt het echter als lichte lunch geserveerd met stukjes geroosterd brood in de soep en een bord verse Menorcaanse vijgen ernaast.
Nummer 3: Cabrit o Lechona es Forn
Maar het is niet allemaal licht verteerbaar wat de klok slaat op Menorca. Bijvoorbeeld op 3 Cabrit o Lechona es Forn, speenvarken of geit uit de oven. Zo lang gegaard dat het vlees van de botten glijdt en geserveerd met gebakken aardapelen. Dit traditionele gerecht wordt op het eiland vooral geserveerd op zondag, wanneer de hele familie de tijd heeft om daarna gezellig samen uit te buiken.
Niet te versmaden, op nummer 2: Perol
Vooral fijn voor vegetariërs, deze rijke ovenschotel met aardappels, tomaten, bedekt onder een dikke laag knoflook, broodkruimels en peterselie. Wordt ook wel de Menorcaanse lasagna genoemd. Voor verstokte vleeseters kun je er altijd een beetje spek of worst indoen. Carnixulla bijvoorbeeld!
Met stip op 1: Figos del Horno
Eén van de meest veelvoorkomende vruchten op Menorca is de vijg! De Figaflor, de Bordissot, de Paratjal, ze zijn allemaal prachtig. En uit de oven, met ijs, zijn ze een overheerlijk toetje! Ook leuk om nog eens te maken als je weer terug bent van je vakantie op Menorca.
0
Leave a Reply