Het is het meest zuidelijke punt van Europa en beroemd vanwege de apenrots en de nabijheid van Afrika op nog geen twintig kilometer. Maar in dit Britse overzeese gebied is nog veel meer te doen. De bizarre landingsbaan, de enorme mix van culturen in de stad, dolfijnen en walvissen en zelfs ‘een dagje Afrika’!
Geld wisselen
Het oorspronkelijk Moorse Gibraltar komt van ‘jabal Tariq’ – de berg van (legerleider) Tariq. Vanuit Amsterdam wordt er niet rechtstreeks naartoe gevlogen, dat doe je met minimaal één overstap. Met de auto is het drie of vier dagen rijden (2.400 km). Geen goedkoop uitstapje, maar ook weer niet zo duur dat er een persoonlijke lening aan te pas komt. Overigens betalen ze hier met de Gibraltarese pond: geld wisselen dus, net als vroeger met de peseta!
Op de apenrots…
De Britten houden de apenkolonie in stand. De berberapen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog nog maar met z’n zevenen. Winston Churchill heeft erop toegezien dat de groep werd aangevuld vanuit Noord-Afrika, omdat een legende wil dat Gibraltar Brits blijft zolang de apen hier maar zitten. Het zijn de enige apen die in Europa in het wild leven. De top is te bereiken met een kabelbaan. Letterlijk het hoogtepunt van je trip!
…en ín de apenrots!
Hier, in de St. Michaels Cave, bevinden zich ruim 150 druipsteengrotten en zijn overblijfselen gevonden van de Neanderthalers. Soms worden er concerten gegeven! Verder zijn er The Great Siege Tunnels, een 54 kilometer aan gangen tellend ondergronds militair netwerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze James Bond-achtige setting uitgebreid om onderdak te bieden aan 16.000 soldaten.
Centrum
Apen zijn net mensen: soms lopen ze gezellig de stad in. Op Grand Casemates Square of Mainstreet word je heen en weer geslingerd door de uitheemse invloeden, net als in andere steden in de buurt – denk aan Sevilla. Je ziet Britse telefooncellen en veel pubs, terwijl de architectuur Spaans aandoet, met de Moorse accenten van weleer. Wordt het een pint Guinness, of een San Miguel? En dan die landingsbaan, die de grens tussen Spanje en Gibraltar vormt. Wanneer hier (sporadisch) een vliegtuig landt of start, wordt het overstekende verkeer ‘gewoon’ even stilgelegd.
Walvissen en dolfijnen spotten op weg naar Tanger
De Straat van Gibraltar is een populaire zwemplek voor walvissen en dolfijnen. Zij hebben het hier reuze naar hun zin, en jij kunt ze vanaf het land of een boot bekijken. Pak je de boot, zorg dan dat het een ferry naar Tanger is voor een dagje Afrika. Tanger is met de Kasbah, de vanzelfsprekend Marokkaanse markt en de slangenbezweerders een totaal andere wereld.
0
Leave a Reply