Woensdag brou-dag
Spanjaarden zijn trots op hun regionale gerechten. De Valencianen hebben hun paella, de Madrilenen hun cocido, op Menorca eet men in tijdens de feestdagen brou. Een stevige maaltijdsoep met rund, kikkererwten, aardappels, prei en speciale soepkruiden. Woensdag is op Menorca in januari en december uitgeroepen tot brou-dag. Kun je niet wachten tot jouw vakantie in Spanje? Maak dan als voorpret vast deze traditionele Spaanse kerstsoep.
Recept: maak je eigen brou
Een fijn brou-recept is dit recept van Maria Elena Yela Morales. Zij maakt deze soep elk jaar voor de hele familie met kerst. De ingrediënten zijn voor zes personen.
Nodig voor deze Spaanse kerstsoep:
750 g gedroogde kikkererwten
Sopa verde-pakket, typisch op Menorca: een kleine bundel met wortel, selderij, tijm, raap en pastinaak.
4 of 5 botten / beenderen
500 g kalfsvlees
500 g bloedworst
350g sobrasada (pittige worst)
2 kippendijen
500 g groene kool
12 middelgrote aardappelen
600 g gehakt
1 ei
1 teentje knoflook
peterselie
zout
olijfolie
galets – speciale grote kerstpasta. Makkelijk te vervangen door andere grote pasta schelpen.
Week de gedroogde kikkererwten de dag van tevoren.
Mix het gehakt met knoflook, ei en een snufje zout en maak balletjes en één grote gehaktbal om soep van te trekken. Zet de gehaktballetjes apart.
Zin gekregen in een trip naar Menorca? Boek nu deze fantastische aanbieding!
Doe de kikkererwten, de “sopa verde”, kalfsvlees, bloedworst, de kip, de botten en de grote gehaktbal in de snelkookpan. Voeg water en een beetje zout toe en laat het 35 minuten koken.
Kook nu de aardappels voor 35 minuten, of tot ze nog stevig zijn. Voeg daarna de kool toe en laat die 15 minuten meekoken. Voeg nu de gehaktballetjes toe en de pasta. Tot slot de sobrasada, de pittige worst. Kook die niet te lang want dan valt ‘ie uit elkaar! Serveer met een volle Spaanse wijn zoals de Utiel-Requena DO Reserva.
Feliz navidad van het hele team bij Justfly!
Leave a Reply