Vooroordelen, we hebben ze allemaal. Dat betekent echter niet dat ze altijd juist zijn. Iemand kan op het eerste gezicht van jou denken dat je heel verwaand bent, maar dat is misschien ook helemaal niet zo? Zo geldt dat dus ook met de vooroordelen over Spanje en haar volk. Lang niet alle vooroordelen zijn waar en in de loop der jaren zijn er qua cultuur misschien ook wel zaken verandert. In dit artikel ontkrachten we in ieder geval de veel voorkomende vooroordelen.
In Spanje is het altijd warm
We weten toch allemaal wel dat dit een fabeltje is? Natuurlijk zijn er delen in Spanje waar het over het algemeen best warm is, maar ook daar schijnt de zon niet 365 dagen per jaar. Als je het met het weer in Nederland gaat vergelijken, kun je misschien beter in Spanje zitten, dat is wel waar. Er gaan natuurlijk niet voor niks jaarlijks veel Nederlands overwinteren in Spanje. Het weer in Spanje is echt wel een groot voordeel. Maar, dat in Spanje altijd de zon schijnt en het altijd korte broeken weer is, dat is natuurlijk niet zo. Bekijk daarom altijd eerst het weer en het klimaat van de streek waar je naar toe gaat, dan weet je ook meteen waar je aan toe bent.
Alle Spanjaarden spreken Spaans
Aan de ene kant klopt het, aan de andere kant weer niet. Spaans is natuurlijk de moedertaal van de Spanjaarden, net zoals Nederlands dat bij ons is. Maar, ondertussen heeft elk gebied weer een ander dialect. Castiliaans is eigenlijk de bekende, dat is het Spaans zoals wij dat kennen en wordt ook in het grootste deel van Spanje gesproken. Echter wordt in het Noordoosten, waar Barcelona ligt bijvoorbeeld weer Catalaans gesproken. Hoewel de namen op elkaar lijken, zijn er wel verschillen. Spanjaarden die in Barcelona wonen zullen jouw Spaans wel verstaan, maar zullen vaak terug antwoorden in het Catalaans. Verder spreken ze Baskisch in het Baskenland en Galicisch in Galicië.
Hoewel elke Spanjaard jou waarschijnlijk verstaat, zullen ze altijd in hun eigen Spaanse taal tegen je terug praten. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld in internationale bedrijven of in het toerisme natuurlijk een aardig woordje Engels gesproken. Spanjaarden zijn namelijk niet te beroerd om Engels te praten, zodat je hen beter begrijpt.
Tapas is een Spaans gerecht
Waarschijnlijk weten we allemaal wel dat deze ontkracht moet worden. Tapas is namelijk niet een gerecht. Het woord tapas verwijst naar de kleine porties die geserveerd worden om te kunnen delen. Je kunt in een restaurant dan ook geen tapas bestellen, zonder te benoemen welke gerechtjes je dan specifiek wil. Alhoewel het geen gerecht is, is het eten van tapas natuurlijk wel aan te raden. Ben je op zoek naar leuke restaurantjes? Misschien zit hier wel een leuk restaurant in jouw regio bij.
Paella wordt overal geserveerd
Om nog in de sfeer van eten te blijven, ontkrachten we dit vooroordeel ook maar meteen. Paella wordt wel gezien als een echt Spaans gerecht, maar wordt heus niet overal geserveerd. Het gerecht komt namelijk uit Valencia en wordt daarom ook weinig gegeten in de omliggende regio’s. Grote kans dat je in de toeristische gebieden wel paella kunt eten, want wij kennen paella nou eenmaal als een typisch Spaans gerecht. En wie van ons gaat er nou niet naar Spanje voor de paella?
Elke Spanjaard houdt een siësta
Ook dit vooroordeel is eigenlijk een beetje onzin en gaat gepaard met het vooroordeel dat Spanjaarden lui zijn. Beide zijn niet waar. Spanjaarden houden juist van beweging en als er een siësta wordt gehouden dan is dat in de hete zomermaanden. De siësta is namelijk bedoeld om tussen de middag, op het heetst van de dag te rusten. Het is dan te warm om te werken en daarom pakt iedereen zijn rust. Dit is meestal tussen 14:00 en 17:00 uur ongeveer. In die drie uur gaan nauwelijks mensen slapen, ze gebruiken die tijd juist om uitgebreid te lunchen. In grotere steden zul je weinig last hebben van de siësta, maar in sommige plaatsen zijn bijvoorbeeld winkels en dienstverlenende bedrijven gesloten.
0
Leave a Reply