De druiven van Málaga
Niet alle druiven in Spanje worden wijn. Een select gezelschap muskaatdruiven wordt met de hand gedroogd en dan verkocht onder het beschermde label Pasas de Málaga. Deze grote rozijnen zijn een geliefde delicatesse in Spanje. De faam van deze pasas verspreidt zich de afgelopen jaren meer en meer over de hele wereld. Deze gezonde delicatesse vindt ook gretig aftrek in bijvoorbeeld Frankrijk en China.
Landbouwkundig werelderfgoed
De toenemende populariteit is ook te wijten aan het keurmerk dat deze bijzondere traditie in 2018 ontving. Toen kreeg het proces de druiven de titel Agrarisch werelderfgoed of Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS). Het is het eerste landbouwproces in Europa dat deze titel krijgt. Andere landbouw werelderfgoed titelhouders zijn bijvoorbeeld de traditionele cultivatie van Pu’er thee in Yunnan, China. Sinds 2018 mogen alleen de muskaatdruiven uit een handvol dorpen in de Axarquía regio en die uit een select gebied in een en rond Manilva zich Pasas de Málaga noemen. En dan nog alleen als ze voldoen aan strenge eisen en geoogst worden op de traditionele manier. Het belang van dit soort kwaliteitskeurmerken is dat het de deur opent naar subsidies en meer belangstelling. Vooral dat laatste is belangrijk voor het voortbestaan van dit soort tradities.
Het proces
Het hele punt van het certificaat gaat om het traditionele proces. Van het planten tot het plukken tot het drogen. Het moet allemaal met de hand. De druiven worden eerst met de hand geplukt. Daarna worden ze met tros en al te drogen gelegd in de zogenaamde paseros. Dat zijn speciale droogreken die op het eerste gezicht aan konijnenhokken doen denken. Maar dit zijn wel speciale droogplekken die op een helling van minstens 8% moeten zijn gebouwd. Het drogen duurt daarna nog een dag of 20 a 25. Dat is afhankelijk van het weer.
Specificaties
In 2018 was het feest onder de muskaatdruivengroeiers in Málaga. Want hun druif werd uitgeroepen tot beschermde oorsprongsbenaming oftewel BOB. Dat is een Europese titel die streekproducten beschermt. Om de kwaliteit te waarborgen moeten de druiven aan strenge eisen voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld groot genoeg zijn, zodat ze duidelijk verschillen van ‘gewone’ rozijnen. Er mogen maximaal 80 pasas in 100 gram zitten.
Kortom: liefhebbers van druiven kunnen hun hart ophalen in Andalusië. Een mooie manier om de druiven ‘in het wild’ te zien is om de Ruta de la pasa te volgen. Die loopt door Moclinejo Almáchar, El Borge, Cútar, Comares en Totalán.
Belang van de Pasa de Málaga
In het jury rapport van UNESCO wordt de druif en het cultivatie proces geroemd vanwege de invloed die dat proces heeft op de omgeving. De gemeenschap kon leven van een plant die wilde groeien op arme, stijle berghellingen waar eigenlijk niets anders kon groeien. Bovendien hielp de druivenstruik bodemerosie tegen. Het traditionele proces bracht de gemeenschap samen met gedeelde paseros en oogstfeesten met hun eigen Verdiales liederen over de druiven en de oogst. En mooie meisjes 😉
Uvas, pámpano y ara,
tres cosas tiene la viña,
uvas, pámpano y ara,
tres cosas tiene la niña
rubia, alta y colora
tres cosas tiene la niña.
Meer lezen?
Over de Pasa de Málaga is in het Nederlands (nog) niet zoveel te vinden, zie hier een paar Spaanse bronnen:
Gourmet Journal: pasas de Málaga
Wikipedia
De Ruta de la Pasa
Sur in English
Over de Verdiales
Leave a Reply