Giftige slangen in Spanje
Er zijn vijf verschillende soorten giftige slangen in Spanje. Het goede nieuws: de kans dat je gebeten wordt door een slang is heel erg klein. In Spanje wonen ongeveer 46 miljoen mensen. Daarvan worden er jaarlijks tussen de drie en de zes gebeten. De kans dat je de staatsloterij wint is een stuk hoger 😉 Maar voorkomen is beter dan genezen, dus wij zetten alles wat je moet weten over slangen in Spanje op een rijtje met tips hoe je kunt voorkomen dat je gebeten wordt.
Wanneer zijn er slangen?
Je loopt het meeste kans om een slang te zien in de lente en de zomer. In de herfst en de winter, als het koeler is, verstoppen slangen zich.
Waar kom je slangen tegen?
De meeste slangen wonen in de bergen of de bossen. Als je geen fanatieke wandelaar of klimmer bent is de kans dat je een slang tegenkomt erg klein. De meeste slangen in Spanje bevinden zich in Catalonië. Slangen blijven het liefst uit de buurt van mensen. Als je er per ongeluk eentje tegenkomt is de slang minstens zo bang voor jou als jij voor de slang. Ze vallen alleen aan als ze zich bedreigd voelen, dus geef een slang altijd lekker de ruimte. De meeste slangenbeten komen nadat er gesold is met een dier, tegenwoordig nog wel eens om een foto te maken. Laat slangen met rust, dan gebeurt er niks.
Welke slangen zijn er in Spanje?
Er zijn dertien soorten slangen in Spanje. Van die dertien zijn er vijf giftig voor mensen.
De Wipneusadder
De Wipneusadder of Vipera latastei. Deze slang kan tot zo’n 75 centimeter groot worden, maar de meeste blijven kleiner. De slangensoort komt vooral voor in de Pyreneeën en het achterland van de Costa Blanca. Het dier is grijs met een driehoekige kop. Wees voorzichtig met houtstapels, daar willen ze zich nog wel eens verschuilen.
Baskische adder
De Baskische adder, Vipera seoanei, wordt ook wel de Portugese adder genoemd. De soort komt vooral voor in Noord-Spanje, in de streken Galicië en Baskenland. Deze slangen kunnen tot 75 centimeter lang worden, maar blijven meestal korter. Ze zijn overwegend bruin.
Aspisadder
De Aspisadder is enigszins beroemd omdat het de adder is waarmee Cleopatra zelfmoord gepleegd zou hebben. Erg onwaarschijnlijk, omdat je deze slangen niet had in Egypte, maar toch een leuk historisch weetje. Minder leuk is de beet zelf. Een beet van een Aspisadder is erg pijnlijk en heel giftig. Als je denkt dat je bent gebeten door deze slang zoek dan onmiddellijk medische hulp. De aspisadder leeft het liefst op vochtige plekken. Zijn kleur is overwegend grijsbruin.
Hagedisslang
De Hagedisslang of Malpolon monspessulanus is niet zo giftig als sommige van de andere slangen. Het is vooral een heel groot beest: tot wel twee meter lang. De kleur is olijfgroen tot bruin en de slang heeft een frons op zijn kop. Hierdoor lijkt de Hagedisslang altijd een beetje boos te kijken. Deze slangensoort kan heel snel kruipen.
https://www.instagram.com/p/Bkt3_LaBMWc/
Mutsslang
Een kleine slang, de Macroprotodon cucullatus ook ook wel Capuchonslang genoemd. Komt vooral voor in Zuid-Spanje. Deze soort jaagt ‘s nachts op hagedissen. Niet heel erg giftig en zo klein dat het gif niet krachtig genoeg is om schadelijk te zijn voor mensen. Op Mallorca werd een aantal jaar geleden een volwassen, tweekoppig exemplaar gevonden.
Leave a Reply