Als toerist kun je jezelf een hoop geld besparen door te doen als de Spanjaarden. Eet je warme maaltijd tussen 13.30 en 16.00 bij een café en kies voor het menú del día. Het menu van de dag. Voorgerecht, hoofdgerecht, toetje of koffie voor ergens tussen de zeven en twaalf euro. Dat menu heeft meestal lokale en verse ingrediënten, dus je leert er ook nog een hoop leuke nieuwe gerechten door kennen! Maar waar komt dat menú del día eigenlijk vandaan? En waar eet je het lekkerst in Barcelona, Valencia of Madrid…? Lees verder:
Toeristen menu
Grappig genoeg werd het menú del día in 1965 ingevoerd om het leven voor toeristen makkelijker te maken. De dictator Francisco Franco legde in 1964 elke bar die eten serveerde op om een toeristenmenu te serveren. Hij wilde vooral dat toeristen kennis maakten met typisch Spaanse gerechten zoals paella en tortilla. Dat toeristenmenu werd een puinhoop, omdat obers hun gasten aanraadden om het vooral níet te bestellen. Daarop kwam Franco in 1965 met het menú del día. Bars werden verplicht om er een vaste maximumprijs voor te rekenen. Tegenwoordig zijn Spanjaarden dol op hun menú del día. Voor toeristen heeft het ook veel voordelen: je weet van te voren wat je moet afrekenen, je hoeft je niet door verwarrende menu kaarten heen te werken en er zitten vaak gerechten tussen die je anders waarschijnlijk niet had uitgeprobeerd.
De beste dagmenu’s van Spanje
In Barcelona kun je bij Transatlàntic voor 10,70 €
je buikje vol en rond eten midden in het centrum van Barcelona. Het is hier niet sjiek, met plastic tafels die je moet delen met andere gasten en papieren kleedjes, maar het is snel en erg lekker. En leuk om elleboog aan elleboog te zitten met de lokale bewoners. Probeer vooral de linzen, maar ze doen ook lekkere gebakken eieren.
Transatlàntic
La Nau, 5 (plaza de Víctor Balaguer)
In Valencia gaan we naar Lambrusquería. Dat is een romantisch Italiaans tentje met heerlijke pastas. Voor 7.95 krijg je een salade, een pasta gerecht en een toetje of koffie. Die koffie is zo lekker dat ik zou zeggen: kies koffie EN een toetje.
Lambrusquería
Calle Conde de Altea, 31
Tot slot in Madrid: La Colectiva Café
Voor 11 euro kun je in La Colectiva Café een heel erg lekker veganistisch menu wegwerken. Zoals zelfgemaakte babaganoush en kimchi. Mjum. Bij La Colectiva laten ze zich inspireren door internationale keukens, vooral uit het Midden Oosten, zoals Syrië, maar ook door Griekenland. Zeiden we al ‘mjum’?
La Colectiva Café
C. Francisco de Rojas, 9, 28010, Madrid
Metro: Bilbao
https://www.instagram.com/p/Br7qHX0BLFj/ 0
Leave a Reply